Välkommen till min blogg!

12 juni 2019

Hej Ayurvedavän!

Så roligt att du hittade min blogg, och detta allra första inlägg. Här kommer jag att dela kunskap om Ayurveda, livserfarenheter, aktuella tips och råd för vad du själv kan göra på ett enkelt sätt för att förebygga eller mildra obalanser. Vi som jobbar med Ayurveda har en helhetssyn på människan, där vi vet att kropp och själ hänger ihop, och därför jobbar vi också med att stärka alla delar i livet. Detta görs bland annat med med -hör och häpna – kost, motion, återhämtning, kosttillskott och mental träning bland annat. Genom Yoga får vi också med det mesta, kropp och själ behöver, Yoga kallas ibland för Ayurvedans systerkunskap.

Då jag i grunden är Ingenjör, har jag ett stort intresse för att förstå och kunna förklara sammanhang, men också att sätta ord på saker som kanske inte riktigt kan förklaras genom mer än sina egna upplevelser. Min egen väg in i Ayurveda var genom Ledarskap -och ska förstås tillägga – under en tid där jag verkligen var på vippen att bli utbränd. I stället för att fundera mer över vad som gjorde mig så stressad, började jag intressera mig för vad som kunde få mig att må bra. Denna helomvändning ledde till att jag började meditera -min absoluta räddning. 10 minuter om dagen, och min puls minskade från 90 slag i minuten till mina normala 50. Jag hittade min lärare Eva Forsberg Schinkler, som coachade mig genom stress, rädslor, omorganisation, uppsägningar, hjärnskakning, och vidare till Ayurveda -som var anledningen till att jag tog kontakt från början. Jag gick Ayurveda Life Training, som fick mig att förstå att jag faktiskt bara behöver göra en liten förändring. Det kokta vattnet på morgonen var min ingång till Ayurveda, och nu 3 år senare är jag utbildad Ayurvedic Lifestyle Consultant, jag har assisterat på Ayurveda Life Training och kommer under hösten att vara huvudlärare på denna utbildning, som jag varmt kan rekommendera! Jag visste att jag ville något annat när jag började, men jag visste inte vad. Tänk som det blev! Från att ha skrivit exploateringsavtal, jobbat med LEAN processer, infört Agilt ledarskap, motivera personal till stordåd och gjort 3D modeller fick mitt liv plötsligt handla om det jag brinner för - utveckling. Det är just det Ayurveda är för mig, personlig utveckling på alla plan -för världen, för dig och för mig.

 Nyckeln till ett lyckligt, hälsosamt och framgångsrikt liv i balans – på det där roliga sättet!

https://www.schinklermanagement.se/ayurveda/life-training-sk%C3%A5neswe

När startar din resa? Kanske startar den nu? Som en liten hjälp på vägen ska jag berätta hur du kan göra för att balansera utifrån den årstid vi nu går in i -sommaren

 

Balansera Pitta

Sommaren är Pitta årstid, och kännetecknas av hetta. I Ayurveda är allt vi har omkring oss uppbyggt av de 5 elementen; jord, luft, eld, vatten och rymd. Allt vi ser, allt omkring oss har de egenskaper eller kvalitéer vi hittar i elementen. Tänk efter, så ser du kanske sammanhanget överallt omkring dig! Elementen bildar det vi kallar Dosha; Vata, Pitta, Kapha. Vata består av luft och rymd, Pitta eld och vatten, Kapha jord och vatten. Dosha är Sanskrit och betyder ”det som kan komma i och ur balans”. Allt kan indelas i dessa 3 Doshor; matsmältningen, cellerna, skeenden i livet, naturen, maten, människorna, länder. Så även dygnets timmar och årstiderna. Av olika anledningar hamnar vi människor i obalans, och en del av dessa orsaker är miljön runt omkring oss. Vi behöver då kompensera, vilket vi enkelt själva kan göra med dagliga rutiner. Nu när sommaren är här, kan vi behöva balansera vår Pitta -elden. Har du inte redan börjat att dricka kokt vatten direkt på morgonen vill jag varmt rekommendera detta. Vatten är i sin kvalité inte så lättsmält för oss, vilket vi kanske tror, men just genom att koka har vi förberett så att vi lättare kan tillgodogöra oss vattnets kvalitéer, och är det dessutom kropps tempererat underlättar det ytterligare. Tycker du att vattnet är för varmt, eller vill du inte vänta? Koka upp vattnet kvällen innan och drick det rums tempererat!

Vi gör redan saker som är Pittabalanserande på sommaren, till exempel är det nästan naturligt att äta kall sallad. Därutöver brukar bad höra sommaren till -det balanserar en het Pitta dag! Vad går inte upp emot att ligga på gräset mitt i natten och titta upp på stjärnorna, detta balanserar också Pitta. Ät Pitta -dämpande kost, vilket betyder-ät inte för mycket, ät 3 ggr per dag. Pitta mår bra av mat som har egenskaperna sött, bittert och kärvt. Mynta, rosmarin, koriander, dill, kummin är några av kryddorna som hjälper till att sänka Pitta. Fokusera på att äta gröna grönsaker som sparris, squash, grönkål, gröna bönor osv. Qinoa, basmatiris, havre och vete sänker Pitta, som dock kan var känslig mot vitt bröd – ät då hellre surdegsbröd. Rött kött höjer Pitta, äter du kött så välj hellre vit fisk och fågel.

En enkel regel är att röd mat höjer Pitta, såsom röd paprika, morötter, rödbeta, tomat. Har du känningar av irritation, vallningar, halsbränna så se också upp med din kaffekonsumtion, alkohol, vitt socker och alltför stark mat. Känn efter!

Råden du får här är allmänna, och ersätter inte personliga råd för just din obalans.  Önskar du få råd anpassade till just dig rekommenderar jag att du bokar en tid för Ayurvedisk Livsstilsrådgivning, se länk nedan!

Sommarerbjudande:

Under hela sommaren erbjuder jag dig 150 kronor rabatt när du bokar in dig på Ayurvedisk Livsstilsrådgivning 90 minuter. Har du själv gått på rådgivning och rekommenderar du nu en vän? Då får du självklart rabatt på ditt återbesök med 100 kronor. Ange ”vän” när du bokar in en uppföljning efter ditt första besök. De första 5 kunderna får också en liten present från Urban Veda, smakprov på hudvårdsprodukterna anpassat efter din kroppstyp. Boka din tid här:

http://www.vedamanagement.se/

 Ha en fantastisk sommar, hoppas vi ses!