Låt din mage komma i form -gör en Ayurvedisk detox!

21 augusti 2019

Låt din mage komma i form -gör en Ayurvedisk detox!

Har du kanske ätit lite ofta och onyttigt under sommaren? Eller känner du att kroppen skulle behöva bli boostad med nyttigheter inför hösten?  Innan jag kom i kontakt med Ayurveda provade jag att fasta på olika sätt, men ingen av de metoder jag hittade var egentligen anpassat till det jag var ute efter. När jag sedan började studera Ayurveda, kunde jag glatt konstatera att det fanns en helt ny värld inom detta område. Äntligen ett holistiskt sätt att se på detox, dessutom anpassat efter den egna kroppstypen. Här följer mina tips som jag hoppas du kan ha nytta av i din vardag!

Vad är nyttan med en Ayurvediskt detox?

Genom detox frigör du de gifter du absorberar dagligen genom maten, luftföroreningar, intryck som passerar våra sinnen, hudprodukter eller de tankar du producerar. I Ayurveda har vi i alla år insett att hälsan börjar i tarmen, och där börjar också många av våra symptom. Sjukdom kan uppstå när kroppen inte smälter maten på ett tillfredsställande sätt, och på så sätt bildar slaggprodukter (Ama). Detox är därför ett enkelt sätt att göra sig av med slaggprodukter genom att öka matsmältningen. Vid en detox elimineras gaser, gör kropp och knopp lätt och är allmänt bra för hälsan. I Ayurveda finns tre olika Doshor: Vata, Pitta och Kapha. Var och en av dem bör detoxa på det sätt som är mest gynnsamt för respektive Dosha. Det är också bra om du har koll på de underliggande orsakerna till din eventuella obalans (vad skulle kunna vara underliggande orsaker) – är du svårt sjuk, rådgör alltid med din läkare och Ayurvediska rådgivare innan! Genomför inte detox om du är svårt sjuk, gravid eller ammar.

Vilken sorts detox passar dig?

Inom Ayurveda pratar vi om olika typer av detox

1.     Du äter lätta måltider, monodiet i form av Kicharee (mungbönsgryta)

2.     Du äter frukt, grönsaker och juicer

3.     Du endast intar flytande föda såsom juicer eller teer

Tips! En tre dagars juicefasta kan med fördel kombineras med en ricinolja-utrensning, det hjälper frigjorda slaggprodukter att försvinna.

Vad ska jag då få i mig under fastan?

Kicharee, är ett utmärkt sätt att få i sig näringstät mat, byt ut frukost, lunch och middag till Kicharee och drick däremellan kokt avsvalnat vatten. Väljer du istället alternativ 2 eller 3 väljer du frukter, juicer och grönsaker som stöttar utrensning. Exempel på  juicer är tranbär, grapefrukt eller granatäpplejuice. Tänk på att det inte ska vara något socker tillsatt och givetvis ska det vara ekologiskt odlat.

Föredrar du grönsaksjuice är spenat, selleri och persilja utmärkt, tillsätt också citron.

Juicerecept:

1 citron

1 dl färsk bladspenat

½ dl persilja

2 selleristjälkar

1 cm färsk ingefära

1 kopp vatten

Lägg alla grönsaker i en juicemaskin och kör tills all vätska pressats igenom, tillsätt gärna vattnet så får du ytterligare genompressning.

Vill du kan du byta ut vattnet mot granatäpplejuice men testa gärna själv lite olika varianter.

Hur länge bör du fasta? 

Detta beror på syfte, konstitution, hälsa och dina eventuella symptom. Enkel riktlinje är att Vatadominanta personer fastar 3 dagar, Pitta 5 dagar och Kapha 7 dagar eller mer. Det bästa sättet är att känna efter. Du vet bäst själv när kroppen är klar, och det visar sig genom att du upplever

-lätthetskänsla i kroppen

-klarhet i sinnet

-ökad energi

-regelbundna tarmrörelser, inga gaser i magen

-ren tunga och fräsch andedräkt

Ett enkelt sätt att börja dagen

Är också att dricka ett glas kokt vatten med en tsk honung, citron och ingefära. Vill du öka din matsmältning ytterligare, så blanda lika delar kummin, korianderfrö och fänkålsfrö, ta 1 tsk av blandningen, låt koka i 5 dl vatten i 5 minuter och drick som te under dagen.

Hur fortsätter jag med goda matvanor?

Det viktigaste är ju inte själva detoxen, utan vad och framför allt hur du äter däremellan. Vill du veta mer om vad som passar just din kroppstyp och dina eventuella symtom, boka gärna då in dig på en Ayurvedisk livsstilsrådgivning, så får du unika råd för just dig, i form av kryddor, drycker, och råvaror. Mat är medicin och metoderna inom Ayurveda är beprövade i över 5000 år. Att Ayurveda dessutom är en läkarutbildning i Indien och sanktionerad av WHO gör inte saken sämre.  

Boka livsstilsrådgivning: www.vedamanagement.se eller

Inom kort kommer jag också att erbjuda ett längre coachande Ayurvediskt livsstilsprogram.  Mejla mig om du är intresserad av att veta mer.