Eldens årstid är här!

15 juni 2020

Balansera Pitta

Sommaren är Pitta årstid, och kännetecknas av hetta. I Ayurveda är allt vi har omkring oss uppbyggt av de 5 elementen; jord, luft, eld, vatten och rymd. Allt vi ser, allt omkring oss har de egenskaper eller kvalitéer vi hittar i elementen. Tänk efter, så ser du kanske sammanhanget överallt omkring dig! Elementen bildar det vi kallar Dosha; Vata, Pitta, Kapha. Vata består av luft och rymd, Pitta eld och vatten, Kapha jord och vatten. Dosha är Sanskrit och betyder ”det som kan komma i och ur balans”. Allt kan indelas i dessa 3 Doshor; matsmältningen, cellerna, skeenden i livet, naturen, maten, människorna, länder. Så även dygnets timmar och årstiderna. Av olika anledningar hamnar vi människor i obalans, och en del av dessa orsaker är miljön runt omkring oss. Vi behöver då kompensera, vilket vi enkelt själva kan göra med dagliga rutiner. Nu när sommaren är här, kan vi behöva balansera vår Pitta -elden. Har du inte redan börjat att dricka kokt vatten direkt på morgonen vill jag varmt rekommendera detta. Vatten är i sin kvalité inte så lättsmält för oss, vilket vi kanske tror, men just genom att koka har vi förberett så att vi lättare kan tillgodogöra oss vattnets kvalitéer, och är det dessutom kropps tempererat underlättar det ytterligare. Tycker du att vattnet är för varmt, eller vill du inte vänta? Koka upp vattnet kvällen innan och drick det rums tempererat!

Vi gör redan saker som är Pittabalanserande på sommaren, till exempel är det nästan naturligt att äta kall sallad. Därutöver brukar bad höra sommaren till -det balanserar en het Pitta dag! Vad går inte upp emot att ligga på gräset mitt i natten och titta upp på stjärnorna, detta balanserar också Pitta. Ät Pitta -dämpande kost, vilket betyder-ät inte för mycket, ät 3 ggr per dag. Pitta mår bra av mat som har egenskaperna sött, bittert och kärvt. Mynta, rosmarin, koriander, dill, kummin är några av kryddorna som hjälper till att sänka Pitta. Fokusera på att äta gröna grönsaker som sparris, squash, grönkål, gröna bönor osv. Qinoa, basmatiris, havre och vete sänker Pitta, som dock kan var känslig mot vitt bröd – ät då hellre surdegsbröd. Rött kött höjer Pitta, äter du kött så välj hellre vit fisk och fågel.

En enkel regel är att röd mat höjer Pitta, såsom röd paprika, morötter, rödbeta, tomat. Har du känningar av irritation, vallningar, halsbränna så se också upp med din kaffekonsumtion, alkohol, vitt socker och alltför stark mat. Känn efter!

Råden du får här är allmänna, och ersätter inte personliga råd för just din obalans, som ju kanske inte stämmer överens med vilken årstid det är.  Önskar du få råd anpassade till just dig rekommenderar jag att du bokar en tid för Ayurvedisk Livsstilsrådgivning.

Sköt om dig och njut av denna fantastiska årstid!